Responsive image
REFERENTIES

Visualisatie/ dromen.

Waar droom je van? Wat had je altijd al willen doen maar wil nog steeds niet lukken? Waar ga je voor?
Allemaal vragen die ons/mij bij tijd en wijle bezighoudt.

In de jaren van mijn nog steeds actieve sportcarrière hou ik me bezig met coping methoden op het gebied van stress, voorbereiding op topprestaties en het krijgen van succes. Ik heb de verworven kennis niet alleen kunnen toepassen op mijzelf, maar ook op andere topatleten en (top)managers. Het blijkt dat alle succesvolle mensen bewust of onbewust een aantal technieken toepassen. Een van de meest gebruikte technieken is visualisatie. Meer dan twintig jaar terug heb ik daarvan voor het eerst gebruik gemaakt in judo en later in turnen en zwemmen. Wat heeft dat nu te maken met jou die niet noodzakelijkerwijs beroemd of wereldkampioen wil zijn? Mijn antwoord is simpel: alles. Wanneer we leren regelmatig te visualiseren wat we willen bereiken, wordt ons zenuwstelsel ingesteld op succes. Met andere woorden: succes kan worden gestuurd in de hersenen met simpele visualisatieoefeningen. Deze activeren de zogeheten synapsen die het gedrag creëren en coördineren dat wat nodig is om succesvol te zijn. Wat ik heb ontdekt, is dat het ook werkt op het onbewuste deel van onze hersenen die 'subliminale' signalen uitzenden naar de omgeving. Een van de meest bekende van deze signalen is lichaamstaal. Een zelfverzekerd persoon, die weet dat hij succesvol is, heeft een andere lichaamstaal, waardoor de omgeving anders reageert op deze persoon dan iemand die minder zelfverzekerd is.

Signalen
Dat is de reden dat succesvolle managers en verkopers vele malen succesvoller zijn dan middelmatige managers. Zij dwingen succes af door hun subliminale signalen. Deze komen voort uit de functie van de synapsen, de zenuwverbindingen in de hersenen die ontstaan als we iets regelmatig doen, waardoor dat gedrag automatisch wordt. Daarbij is het belangrijk te weten dat de hersenen geen verschil maken tussen realiteit en onze fantasie of verbeelding. Bij twee basketbalteams bleek dat een groep spelers die slechts één uur per dag visualiseerde dat alle ballen raak waren, binnen dertig dagen effectiever was dan een groep die én visualiseerde én elke dag twee uur oefende in de sporthal. De groep die alleen visualiseerde, ging 15 procent meer vooruit dan de andere groep. Dat is de kracht van visualisatie. Om dit enigszins te bereiken heb je een aantal gereedschappen nodig. Deze gereedschappen krijg je aangereikt door de onderstaande praktische vragen te beantwoorden.

Stap 1. Wat zijn je doelen? Hoe specifieker je deze kunt benoemen hoe beter.
Stap 2. Op welke termijn wil je wat behalen?
Stap 3. Welke kwaliteiten in jezelf heb je daarvoor nodig?

Het gaat om makkelijke oefeningen met een positief effect op jouw welzijn, welbevinden en vertrouwen. Er zijn twee ideale momenten om te visualiseren: voor het slapen gaan en 's morgens bij het wakker worden. Dan staan we het meest open en zijn we minder kritisch naar onszelf. Verder kunnen we overdag in verloren momenten kort visualiseren.

De oefening
Belangrijk is om ontspannen te zijn: let op je ademhaling (rustig en diep) en zorg dat je lichaam helemaal ontspannen is. Wanneer jij, je helemaal ontspannen voelt, dan begin je de doelen die je wilt bereiken zo levendig en gedetailleerd mogelijk te visualiseren. Hoe meer zintuigen je gebruikt hoe meer synapsen worden geactiveerd. Dus maak het kleurrijk, met geluiden en gevoelens. Zie jezelf met gemak je doelen bereiken. De oefening hoeft niet langer te duren dan vijf tot tien minuten.

De meeste succesvolle atleten zullen dit proces ook doen. Het verschil is alleen dat zij het proces niet meer bewust beleven. Wanneer dit niet een onderdeel is van je strategie dan is het verstandig om hier tijd aan te besteden. Je wordt er niet slechter door en het geeft je met zekerheid meer inzicht in je eigen wensen.

Terug naar het referenties overzicht.