Responsive image
BIOGRAFIE

Op de lagere school had ik ongekende interesse voor het vak gymmeester. In mijn vrije tijd deed ik veel aan sport.
Toentertijd was het nog voetbal, waar ik mij intensief mee bezig hield. Ik ben mijn voetbalcarrière begonnen bij Swift in Amsterdam (Op het Olympiaplein).
Ook tijdens mijn dagelijkse wandelingen naar school werden er al hardloop wedstrijdjes van 200 meter afgelegd. Samen met mijn kleinere broer Daniel, deden wij met regelmaat een wedstrijd wie het eerste aan het einde van de straat was. Doordat wij (met mijn ouders) in 1980 naar Almere verhuisde ben ik automatisch van voetbalclub veranderd.
De overgang van Swift naar AS'80 was gemaakt. In mijn schitterende puberjaren verkaste ik echter weer naar Amsterdam om daar mijn voetbalcarrière bij Voorland voort te zetten. Ambities om prof te worden waren volop aanwezig. Echter tot volledige ontdekking als subtiele linkspoot is het nooit gekomen. Later werden turnen, karate en triatlon aan mijn sportieve beleving toegevoegd. Dit werd vooral aangemoedigd door mijn studie aan de ALO van Amsterdam. Met de specialisatie topsport zou ik het wel kunnen redden in de sportieve wereld.

Verbazend volgens de meeste docenten, omdat ik tijdens het laatste jaar van de studie in Amerika had doorgebracht (University of Oregon in Eugene).
Dit was een gouden ervaring welke in heb meegemaakt met twee andere studiegenoten/hele goede vrienden (Sandy Spil en Jeanine van Butselaar). Tijdens mijn Academietijd kwam ik in aanraking met triatlon. Onder andere door de prestaties van Axel Koenders en mede mijn eigen prestatiemotivatie ben ik in 1989 begonnen met een kwart triatlon in Almere. Ik won deze wedstrijd bij de recreanten. Door deze overwinning bleek ik volledig verkocht voor de sport en ging de trainingsarbeid van 6 uur per week trainen binnen twee jaar naar 35 uur per week.

Vijfendertig uur was het aantal uren wat Gregor Stam in die tijd volgens de verhalen trainde. Ik dacht dat ik dit ook moest doen om goed in triatlon te worden en deed dit ook in de zomer. Deze trainingsarbeid was te veel en leidde twee keer tot chronische overtraining. In 1996 vond ik de gehele situatie genoeg en ben zeer gestructureerd op hartslag gaan trainen. Vanaf deze periode heb ik alle trainingen vastgelegd en de gegevens geëxtrapoleerd naar algemene wetten. Voor zover dit kan met n=1 In 1999 had ik een wederopstanding. Ik ging de triatlonsport weer zeer fanatiek beoefenen en beleven. Ik moet zeggen dat het in het begin vooral ging om het beter worden en het winnen van wedstrijden. In dit jaar leidt mijn trainingsarbeid tot deelname aan het EK triatlon in Almere. Helaas wordt de wedstrijd geteisterd door een groot peloton waar ik als iets mindere zwemmer niet bij zat. Wel was ik gelukkig met 8:30. Een nieuw persoonlijk record en een stap dichterbij de top. Naast het sporten, wat bij mij altijd op nummer een heeft gestaan heb ik ook nog andere dingen uitgevoerd.

Ik studeerde bewegingswetenschappen (op verschillende plekken). Ik heb een langere periode in Zuid-Afrika doorgebracht om te eten, drinken, studeren, werken en te wonen en na die periode zorgde ik ervoor om ook nog aan mijn dienstplicht te voldoen, waar ik overigens volop de kans kreeg om sport te beoefenen. Dit had ik het meest te danken aan Ab Agterbos. Hij zorgde ervoor dat ik dit, voor een deel, in de baas zijn tijd kon doen. Nadat ik parttime op scholen had gewerkt kwam ik in 1998 in aanraking met de afdeling Bedrijfsfitness en Fysiotherapie van ING. Dit bleek de werkplek waar ik voor het eerst een echte baan had. Mijn opa was daar nog het meest gelukkig mee. Hij had de laatste jaren van zijn arbeidsverleden met volle tevredenheid bij een bank gewerkt. Door de leidinggevende Mariëtte Boekhoff en samen met mijn lieftallige collega's (Juke,Paul, Cindy, Ellen, Christie) was ik in staat om mezelf verder te ontwikkelen op zowel sportief vlak, maar nog belangrijker het geestelijk vlak. Helaas kon al deze ontwikkeling niet vermijden dat mijn toenmalige vriendin en ik uit elkaar gingen. Normaal zie je dat sporters rond deze leeftijd een ander leven gaan beginnen. De prioriteiten worden verlegd. Mijn passie voor triatlon en duursport bleef groot.

In 2002 heb ik de Comrades marathon gelopen in Zuid-Afrika. 87 KM bergop lopen leek mij een mooie nieuwe uitdaging. Achteraf gezien was dat het ook. Mijn lichaam is zeker een half jaar volledig van slag geweest. De jaren erop ben ik met Dennis Huenders de wielerwereld ingestapt. Binnen 2 koersen reed ik mee in een waaierkoers in Nederland en reed ik etappekoersen in het buitenland. Opmerkelijk voor veel wielrenners, omdat ik de eerste triatleet ben die een overstap richting de wielersport maakte. Andersom was al eens eerder gedaan (Peter Zijerveld!!). In deze jaren kwam ik er steeds meer achter dat het belangrijk is om je prestaties te internaliseren. Ook de trainingen probeer ik steeds meer te laten leiden door interne factoren. In dat opzicht ben ik erg blij dat er een hartslagmeters/vermogenmeters zijn uitgevonden. Zonder dit trainingsmiddel zou ik nog steeds overtraind zijn. Door de combinatie van een gedegen theoretische achtergrond en een schat aan praktijkervaring, was het mogelijk om ook andere atleten te gaan helpen met hun weg naar de top. Dit is niet altijd even makkelijk, omdat de meeste ideeën uit de sportwereld heersen uit een andere tijd.

Tegenwoordig zijn er veel nieuwe ideeën ontwikkelt die wetenschappelijk onderbouwt zijn, maar ook de proef van de praktijk hebben doorstaan. Helaas moet ik (en met mij een hoop anderen) vechten tegen trainers en begeleiders die hun opleiding hebben genoten, in het jaar 1900. Sporten is in mijn leven een filosofie geworden; onderbouwt met allerlei praktische-, theoretische modellen en wijsheden. Ze verzorgen, voor mij "een beter in het leven staan".
Ik sport om een geestelijke en fysieke (dualistisch beeld welke holistisch moet worden) balans in mijn leven te houden. Dat wil overigens niet zeggen dat je nieuwe/ andere uitdagingen uit de weg moet gaan.

Theoretische scholing : Dansinstructeur 1 en 2, Triatlontrainer, Schaatsinstructeur, ALO (Specialisatie topsport), Ademluchtmaskerdrager, Bedrijfshulpverlener (BHV), Sportmasseur, EHBO, Windows, Excel beginners en gevorderd, Word & Powerpiont, Sportmedische begeleiding (SOS), Basiscursus sportgeneeskunde (SOS), Onderzoek bewegingsapparaat (postgrade), Homeopatie, Nummerologie, Hart en werkhervatting (hartstichting), Ergometrie voor artsen (hartstichting), McKenziecursus deel A,B,C,D, Klinische psychologie (OU), Geschiedenis van de psychologie (OU), Instructeur Graded Activity, MAVO, HAVO, Bewegingswetenschappen, sportinstructeur landmacht (Sgt 1), Orthomoleculair therapeut, Numeroloog, GBW-consulent, en nog veel meer....................