Responsive image
REFERENTIES

Op weg naar een gezonde sportieve ziel.

Ik het vorige artikel gaf ik aan dat mijn ontwikkeling binnen de sport steeds meer geënt is op mentale aspecten en veel minder op daadwerkelijk het fysieke proces. Natuurlijk begrijp ik dat trainen belangrijk is, maar de manier waarop ik met de trainingen om ga wordt steeds belangrijker. Wanneer je naar een totaal beeld kijkt wil ik dit de weg naar een gezonde ziel noemen. Een gezonde ziel zal op sportief vlak veel beter kunnen presteren dat een gekwetste ziel. Om deze weg te bewandelen kom je allerlei obstakels tegen. Elk obstakel vormt een opstap naar een trede hoger. De ene keer duurt het langer om een obstakel te nemen dan de andere keer. Als dit gebeurd heb je de kans om jezelf te verliezen aan voorgaande frustraties of valkuilen. Om te vorkomen dat je een stapje terug moet doen kan je de volgende punten gebruiken die hanteerbaar zijn om jezelf daar te houden waar je bent.

  • Persoonlijk opvatten: Vat niets persoonlijk op. Een vaak gebruikte afleidingsmanoeuvre is om een andere persoon aan te vallen zonder deze persoon te kennen. Een mooi voorbeeld is: Wat ben je dik geworden! Dit zegt niks over jou maar alles over degene die dat tegen jou verteld. Een specifiek voorbeeld uit de trainings-setting is. “wat ga je langzaam vandaag!”. Het zegt niks over jou maar alles over de ander. Pas wanneer je aan jezelf gaat twijfelen, laat je je negatieve emoties te loop en zal het je beïnvloeden. Bedenk bij veel opmerkingen dat dit een deel van de ander is en niet van jou.
  • Groot leerproces: Elk bereikt doel is een stap in de ontwikkeling van jij als mens en jij als sporter. Het kan zijn dat je een doel niet hebt bereikt. Nog steeds geeft dit de mogelijkheid om van de situatie te leren. Ik heb dit jaar een matig jaar gehad qua resultaat, maar het is een jaar geweest waarin ik me meer dan normaal heb kunnen ontwikkelen. Dit is een grote winst geweest en een stap dichterbij een gezonde ziel. Wanneer ik de resultaten zou beoordelen als een persoonlijk falen zou ik mezelf beperken in mijn ontwikkeling.
  • Eagerness: Om te presteren is het van belang om een intense wens te hebben. Vooralsnog werd een wens door de Griekse filosoof plato afgekeurd, maar later wordt een wens als motivatiebron gebruikt om een doel te halen. In mijn verhaal gaat het om nieuwsgierigheid en de intense wens om jezelf te leren kennen. Je vraagt je af hoe jouw processen verlopen. Zowel de vraag: Hoe komt het dat het zo goed gaat? als: Hoe komt het dat het vandaag niet verliep zoals ik gewenst had? Dit zijn beiden vragen die nodig zijn om een stap verder te komen in de ontwikkeling naar een gezonde ziel.
  • Zelfreflectie: Het is goed om te leren naar jezelf te kijken en je af te vragen hoe jouw processen verlopen en wat je uiteindelijk nog nodig hebt om een stap te maken richting een gezondere ziel. Buiten zelfreflectie is het ook mogelijk om anderen te vragen jou te helpen bij dit proces. Het open stellen voor anderen kan goed helpen bij je ontwikkeling. Het kan aanleiding geven om een nieuwe weg in te slaan die je zelf nog niet had gezien of gevoeld.
  • Doe je best: Om jezelf te veranderen en zo de weg van de gezonde (sport) ziel te bewandelen zal jij je best moeten doen om te verandering te internaliseren. Het is van belang je best te blijven doen. Je best doen kan van dag tot dag variëren. Dit heeft voornamelijk te maken met hoe jij je voelt en of je fysiek vermoeid bent. Je kan je voorstellen dat, wanneer je erg moe bent je sportprestatie op dat moment niet ideaal is, maar wel het beste wat je op dat moment hebt.
  • Affirmeer: het woord geeft uiting aan je creatieve vermogen. Door middel van een woord kan ik me manifesteren in datgene wat ik ga doen. Ongeacht je taal word je bedoeling duidelijk in het woord. Jouw droom, jouw gevoelens, jouw 'zijn' openbaart zich in jouw woorden. Woorden zijn jouw macht om je te uiten en te communiceren met anderen. Woorden zorgen ervoor dat je gebeurtenissen en dromen kunt creëren. Michael Phelps is ook zo begonnen.
  • Zelfvertrouwen: belangrijk is om je situatie te accepteren zoals die is. Jij bent immers zelf de creator dan datgene wat er is gebeurd. Gelukkig weet je ook dat je in staat bent om een andere situatie te creëren. Wanneer je de punten van hierboven hanteert ben je in staat om een andere situatie te creëren.

Ik denk dat het voor iedereen mogelijk is om zijn pad naar een gezonde ziel uit te zetten. Dit heeft niets te maken met het aantal trainingsuren of het behalen van medailles op de olympische spelen. Wanneer je de principes hanteert van de punten hierboven zal je in staat zijn om het beste uit jezelf te halen. Dat geeft rust zelfvertrouwen en nog veel meer.

Terug naar het referenties overzicht.