Responsive image

Hoe je genetisch profiel goed te gebruiken.

Inleiding
Wanneer je de algemene ontwikkelingen van het afgelopen decennia bekijkt zijn we in een sneltreinvaart veel nieuwe dingen gaan ontdekken. Denk maar aan de ontwikkeling van de computer. Op het gebied van RNA-nRNA-DNA, zijn er ook grote stappen gemaakt. Op dit moment zijn er verschillende bedrijven op de markt die je een profiel kan laten maken van je genexpressie. Hierbij wordt een groot aantal DNA expressies geanalyseerd (voor een begrijpelijke uitleg kan ik het nieuwste boek van Deepak Chopra aanraden).

Welke categorieën in de analyse worden er gemaakt?
Een profiel bestaat uit een groot aantal genen die ze categoriseren in twee algemene categorieën: duursport en krachtsport. Er wordt gekeken naar je aanleg om op een natuurlijke manier snel spieren te laten groeien, hoe snel je lichaam de zuurstof opname aanpast na training maar ook hoe snel jij gifstoffen uit je lichaam afvoert. Wanneer je al deze aspecten met elkaar combineert dan krijg je een profiel wat ervoor zorgt dat je aanleg hebt voor krachtsport, intervalsport of duursport.
De genetisch profiel die ze bij jou vinden worden vergeleken met een grootschalige database. Deze database is een collectie van >50.000 metingen in verschillende populaties. De profielen van de verschillende categorieën duursport en krachtsport zijn samengesteld en gegeneraliseerd uit metingen bij excellerende sporters in die bepaalde categorieën (bv. Marathonlopers en gewichtsheffers). De vertaling en categorisering van jouw genetisch profiel is een vergelijking met het gegeneraliseerde profiel van die excellente groep sporters.
Gen profielen en sportkeuze
De nature/nurture discussie is al eeuwenlang gaande. In hoeverre bepalen onze genen wie we zijn? Wat voor effect hebben de invloeden van buitenaf op ons als persoon? Welke kant schuift de balans op? Gen expressie bepaalt jouw talenten op fysiek gebied. Sommige sporters hebben het geluk om wanneer ze jong zijn kennis te maken met de sport waar hun talenten liggen. Anderen hebben een zoektocht van 30 jaar nodig om te achterhalen in welke sport ze eigenlijk goed zijn. Een ding is vaak zeker: Sporten is leuk wanneer het makkelijk gaat. Om in een vroege fase de juiste match te maken kan een gen profiel helpen.

Wat zegt dat profiel nu eigenlijk?
Het gevonden gen profiel is voor nu vrij definitief*. Voor nu is het de waarheid. De vraag is hoe je die waarheid gaat gebruiken. Wanneer je er achter komt dat je aanleg hebt om explosieve inspanningen te leveren dan zal ik aanraden om eerder te kijken naar een sport die deze elementen in zich heeft. Uiteindelijk zal je of ben je daar inmiddels ook achter gekomen na een X aantal jaren. Een gen profiel kan je helpen om een categorie sport te vinden die aansluit bij je aanleg.
Een andere mogelijkheid is om het gen profiel richting te laten geven in de sport die je al doet. Geeft de gen analyse voor vet verbranding aan dat deze bij jou niet optimaal aanwezig is dan betekent dit dat je hier extra hard aan moet werken. Heb je het specifieke gen van optimale zuurstof opname aanpassing dan heb je training voor zuurstof opname minder hard nodig. Op deze manier kan je de analyse van je genetisch profiel inzetten in je voordeel. Dit scheelt jarenlang experimenteren met allerlei methodes.
Tot slot geeft het genetisch profiel handvaten om de regisseur te zijn in je eigen proces om beter te worden. Zo kan je kritisch reflecteren op alle stoere verhalen van trainers, coaches en professionals die bijvoorbeeld uitdragen dat je beter wordt door meer en intensiever te trainen. Aan de hand van je profiel kan je zelf – of in samenwerking met een goeie coach – bepalen wat bij jou past.
Voor mij als coach geeft inzicht in het genetisch profiel van de sporter meerwaarde om mogelijke richtingen aan te geven in de trainingen en trainingsprogamma’s. Het is ook een bijzonder goede manier om talent herkenning en ontwikkeling te ondersteunen.

*Momenteel wordt er veel onderzoek gedaan naar de aanpassing van genen aan omgevingsfactoren. Gezien er geen onomstotelijke uitkomsten zijn uit dit onderzoek, nemen we voor nu even aan dat het de uitkomsten van je profiel in ieder geval voor de komende tijd geen significante wijzigingen zal ondergaan.

 

 

Terug naar het referenties overzicht.