Responsive image
REFERENTIES

Sportdranken en gels behoren hetzelfde te zijn

Wanneer je tijdens een wedstrijd sportdrank gebruikt is dit dan een vervanging van de gel of moet je toch allebei gebruiken? Gedurende een triatlon verliest het lichaam vocht, mineralen en verbrand het koolhydraten en vetten. Als atleet zijnde kan je de vermoeidheid uitstellen door jezelf goed te verzorgen met de stoffen welke je het meeste verliest. De betere sportdranken hebben alle essentiële stoffen in zich welke je verliest tijdens je inspanning. Deze kennis is gebaseerd op een hoop onderzoeken welke aangeven dat bij inspanningen van meer dan een uur het mogelijk is om een prestatieverbetering te krijgen. De meeste onderzoeken geven aan dat dit verschil significant is wat zoiets betekent dat de prestatietoename niet toegeschreven kan worden aan toeval. Sportdranken hebben het grote voordeel dat de osmolariteit precies goed is. Dat betekent dat de stoffen in de sportdrank betrekkelijk goed opgenomen worden door het maag en darmsysteem. Sportdranken zijn samengesteld met voldoende koolhydraten zonder dat de opnamesnelheid negatief beïnvloed wordt. Bij een te hoge osmolariteit kan je last krijgen van maagkrampen en diaree. In de meeste gevallen wordt er geadviseerd om geen sportdrank met gel en of repen te combineren. Simpelweg komt de osmolariteit te hoog te liggen.

De goede gels zijn eigenlijk niets anders dan sportdranken zonder water. Om een gel goed te benutten en dan komen we weer op een optimale osmolariteit, is het verstandig om de gels in te nemen met water. Het advies is om bij niet te warm weer minimaal 200 ml water te consumeren bij een gel. Wanneer je gels gebruikt die niet dezelfde samenstelling hebben als een sportdrank is het verstandig om de andere stoffen ( kalium, calcium, magnesium en de rest) uit een andere bron te halen. Makkelijker is natuurlijk om op zoek te gaan naar een gel die je lekker vindt en de stoffen wel in zich heeft.

Gels geven dezelfde voordelen als sportdrank, wanneer je ze inneemt met water. Gebruik ze bij voorkeur bij trainingen en wedstrijden die langer dan een uur duren. Beiden zijn goed naast elkaar te gebruiken maar alleen wanneer je de juiste hoeveelheid inneemt. Mijn idee is vaak dat je gels beter in de winter tijdens trainingen kan gebruiken met daarnaast wat water, terwijl je sportdrank beter kan gebruiken tijdens de zomermaanden wanneer het warmer is. De voornaamste reden is dat je bij de sportdrank automatisch voldoende vocht binnen krijgt. Aangezien ik zelf ook nog eiwitten toevoeg in de zomer is de sportdrank helemaal makkelijker. In de winter maak ik voor de eiwitten vaker gebruik van eiwit repen. Deze repen blijven vaak zacht onder koude omstandigheden.

  • Probeer uit te vinden wat je tijdens training en wedstrijd lekker vindt
  • In sommige gevallen is het handiger om gels te gebruiken. Tijdens een lange duurloop ben je geneigd om gels mee te nemen. Nog steeds moet je voldoende drinken om de gels zijn werk goed te laten doen. Voor hetzelfde geld kan je ook zakjes maken met poeder van sportdrank en deze in je bidon gieten bij een restaurant.
  • Tijdens de wedstrijd is het handig om je eigen gels mee te nemen. Dan voorkom je problemen met de smaak. Ik canada pakte ik een powergel aan met zout. Dit was voor mij niet te harden. Ik was heel blij dat ik mijn eigen gels mee had.

Ik hoop dat je wat heb aan deze adviezen.

Chris Brands

Terug naar het referenties overzicht.