Responsive image

Hoe kan ik beginnen met triatlon.
Triatlon is een sport welke relatief veel tijd kost maar aan het uiteindelijk ook heel veel voldoening, zelfvertrouwen en blijdschap oplevert. De afgelopen jaren valt er een flinke toename te zien aan deelname in de zogenaamde sprint triatlons. De afstand van een sprint triatlon is 750 meter zwemmen, 20 km fietsen en 5 km lopen. Deze afstand levert een inspanningstijd op van ongeveer 60 tot 90 minuten. Om met een sprint te kunnen beginnen kan je natuurlijk gewoon beginnen met trainen en kijken waar dit avontuur je heen brengt. Wellicht is het een idee om dit artikel te lezen zodat je iets beter voorbereid bent op datgene wat je te wachten staat. Ik probeer een simpel overzicht te creëren zodat de lezer ook echt zin krijgt om te beginnen aan zijn eerste sprint triatlon


Materiaal: Om triatlon te kunnen bedrijven als sport zal je ni het bezit moeten zijn van een aantal basis voorwerpen. Hieronder zal ik proberen aan te geven welke voorwerpen dat kunnen zijn.
Zwemmen: een strakke zwembroek(pak), zwembril en badmuts zijn de eerste vereiste. De zogenaamde surf broek is sterk af te raden. Deze zorgt ervoor de je veel langzamer gaat zwemmen. De zwembril geeft je meer zicht onderwater en dus ook voor informatie over je zwemrichting. Koop in het begin een transparant brilletje. Pas hem wel uitgebreid in de winkel. Er zijn namelijk veel erken en zo ook pasvormen. Het beste is om een siliconen badmuts te kopen. Deze gaan lang mee. Vooral voor dames met lang haar is dat een aanrader.
Fietsen: Fietsen is het onderdeel wat het langste duurt en waar je de meeste tijd aan wijt bent tijdens de trainingsuren. Bij de aanschaf van een goed beginnersfiets moet je denekn aan een aluminium frame met een goedkope groep er op. Mijn advies zou zijn om wel een nieuwe te kopen en geen tweedehands. Vaak weet je niet wat er gebeurd is met die fiets of kan je niet inschatten wat de fiets waard is. Een helm is voor de veiligheid van essentieel belang. Te vaak heeft een hel het leven gered van een wielrenner. Derde wat echt van belang is een goed wielrenbroek. Deze vergroot het plezier met 100% let wel op wanneer je die aantrekt je deze aantrekt als ondergoed en niet ergens overheen. Je hebt niet allerlei dure kledingstukken nodig, wil je beginnen.
Lopen: Dit onderdeel is vaak het meest vermoeiende onderdeel voor beginners. De reden daarvan is omdat lopen het laatste onderdeel is. In principe kan je op elke sportschoen hardlopen wanneer je een keer per week loopt. Aan te raden is om een paar goedkope hardloopschoenen te kopen met wat demping. Deze kan je overal halen. Om kleding te combineren met fietsen, zou ik hardloopkleding kopen. Beiden zijn functioneel. Het zweetshirt is iets wat het meeste plezier geeft. Vermijd katoenen shirts.

Soort trainingen: Om te trainen voor de triatlon heb je allerlei soorten trainingsvormen. In principe is het handig om eerst te leren wat het is om de drie sporten afzonderlijk te beoefenen. Na een periode van twee maanden en dichter bij het evenement kan je proberen zo veel mogelijk twee disciplines te combineren.
Verdeling disciplines: Vooral wanneer je geen ervaring hebt met triatlon is het handig om eerste te kijken welke disciplines jouw het meeste liggen. Heb je gevoetbald!, dan zal lopen geen probleem zijn maar zwemmen wel. Dat betekent dat je op je prioriteitenlijst zwemmen bovenaan zet. Heb je helemaal geen ervaring dan zal je de meest complexe discipline er uit moeten kiezen.
Conditie: In principe zorg je ervoor dat je mat elke training je conditie verbeterd. Het maakt dus niet uit welke sporten je meer of minder zou moeten doen. Conditie staat voor kracht, lenigheid, snelheid, coördinatie en uithoudingsvermogen. Al deze facetten zijn aanwezig in triatlon maar in de eerste fase is het verstandig om je te concentreren op coördinatie (techniek) en uithoudingsvermogen.
Intensiteit: Vooral bij het bepalen van de intensiteit worden extreem veel fouten gemaakt. Te veel, te lang, te intensief. Om een goede inschatting te kunnen maken heb je een hartslagmeter nodig. Deze zijn al te koop voor 10 a 15 euro. Laat bij een sportarts of huisarts met specialisatie sport een keuring doen. Als het goed is krijg je trainingszones mee en daarmee weet je ook al je intensiteit. Het beste is om in de eerste periode alles in de laagste zone te doen (vaak zone 1 genoemd).
Duur: Een sprinttriatlon  duurt maximaal 1 uur 40 minuten. Vooral in het begin hoef je dus niet lang te trainen. Een duur van maximaal 40 minuten per training is meer dan genoeg. Bouw de duur van de trainingen langzaam uit. Begin bij 15 minuten ipv gelijk 40 minuten.
Frequentie: Doe in de eerste fase maar een sport per dag en neem minimaal een rustdag in de week. Dat betekent naar gelang je ervaring vordert, dat je alle sporten twee keer traint. In het begin zou ik eerst alle disciplines een keer doen.
Indeling per maand: Meeste beginners hebben het idee dat ze telkens meer moeten gaan trainen. Voor het trainingseffect is dat geheel niet nodig. Zorg er voor dat je een week van de maand echt een goed rustweek inbouwt. Dat betekent dat je in die week 40 procent traint van de langste week. Heb je net een week van 6 uur gehad dan train je de rustweek twee uur en twintig minuten

Mentale beleving
Rust: Om te kunnen trainen voor de triatlon heb je rust in je hoofd nodig. Dat betekent dat wanneer je gaat zwemmen, fietsen of lopen dat je ook met die sport bezig bent. Vaak gebeurd het trainen tussendoor. Je traint dan, maar bent met je gedachten ergens anders. Wat moet ik nog doen? Hoe ziet de rest van de dag er uit. Wat ga ik eten? Etc. Van belang is dat wanneer je begint aan de sessie ook echt te beginnen. Sluit eerst af waar je mee bezig bent. En richt je aandacht volledig op de training. Rust in je hoofd, levert op wat is beloofd.
Verwachtingspatroon:  Veel beginners geloven dat je vanaf dag “een” een soort superman te moeten zijn om aan triatlon te gaan doen. Het verwachtingspatroon wat je jezelf oplegt is zo groot dat het moeilijk is om hier direct aan te voldoen. Negatieve gedachten daarin zorgen er doorgaans voor dat je geen zin meer hebt. Belangrijk is dat je ervoor zorgt dat je elke training als een stap verder ziet en vooral de schoonheid van het bewegen kan inzien. Zorg voor plezier in je training, dit zorgt voor continuïteit wat weer zorgt voor beter worden op alle vlakken.
Doorzettingsvermogen:  Doorzettingsvermogen kan voordelen hebben maar ook nadelen. Het heeft geen zin om tegen alle wetten in een training af te werken. Bij gladheid gaan fietsen als beginner is wellicht stoer maar niet zo handig. Zwemmen in open water in maart in Nederland heeft ook geen toegevoegde waarde. Leer inschatten wanneer je wel of niet je doorzettingsvermogen moet gebruiken. Beetje geven en een beetje nemen.
Balans: Als beginner heb je een gezonde dosis energie en wil je niets liever dan de gehele dag trainen. Vooral in deze periode is het een idee om je balans al gelijk op te zoeken. Wat kan ik aan tijd besteden? Wat zijn mijn andere activiteiten. Waar komt triatlon te staan in mijn prioriteiten lijst? Denk er aan de triatlon een duursport is en dat verdeling ook in de wedstrijd een issue is net zoals je die over een week of een maand maakt met al je andere levensdoelen en activiteiten erin.
Niets mooier is er dan gestaag getraind te hebben naar een sprint triatlon toe en bij het passeren van de finish lijn jezelf een grote klop op de schouder te geven “Dat heb je eens goed gedaan!!!!”. Gelukkige mensen kunnen de gehele wereld aan.
Veel succes en plezier met plannen en uitvoeren.

 


Chris Brands

 

 

Terug naar het referenties overzicht.