Responsive image
REFERENTIES

De relativering van tijd,


Het begrip tijd wordt door de meesten van ons gezien als een periode die aangeeft wat je doet en wie je bent. Aan tijd worden allerlei kenmerken toegeschreven die alleen kunnen bestaan op het moment dat een persoon of een groep personen, dezelfde beleving van die tijd en de kenmerken hebben. Wees eerlijk. Wat beslis je allemaal op basis van tijd?
Je bepaald:

  • Wanneer je gaat slapen: biologen zeggen dat dit een hormonaal ritme is, maar wat kwam eerder?
  • Wanneer je opstaat:  Tijd bepaald dat je een bezigheid hebt. Maar welke bezigheid is dat nu uiteindelijk?
  • Wanneer je eet: tijd bepaald dat je op drie keer per dag eten uit komt maar wat bepaald nu echt wanneer je gaat, wilt en moet eten?
  • Wanneer je naar ergens naar toe moet gaan: je spreekt op een tijd af maar wat is nu de eigenlijke cyclus achter dit?
  • Wanneer je met pensioen gaat: Je gaat met pensioen omdat de tijd dat vind, maar wat nu de eigenlijke reden van dat?
  • Wanneer je aftakelt: tijd geeft aan dat dit gaat gebeuren maar wat is het nou werkelijk?

Eigenlijk bepaal je alles op basis van tijd, maar wat zegt deze tijd je en is er een alternatief? Vraag je af of bomen het begrip tijd kennen? En vissen? Misschien olifanten dan? Dolfijnen? Ooit wel eens een olifant met een horloge gezien? Of misschien een krokodil met een waterdicht horloge, met datum en jaartal? Dieren kennen het begrip 24 uur niet toch worden er allerlei eigenschappen aan dieren gegeven op basis van de tijd.
Net zoals wij karakter eigenschappen mee geven aan dieren, waarvan we helemaal niet weten wat het nou eigenlijk is.  Bijdrage tot een onderzoek naar het wezensverschil van mensch en dier (1922). van Buytendijk geeft hierin een heel mooi inzicht.


Tijd is de promotor van positieve en negatieve invloeden op ons mensen. Denk maar aan het idee dat iemand die jong is geen ervaring heeft en iemand die oud is geen fysiek vermogen meer heeft. Niemand weet of dit werkelijk zo is maar het idee en verwachting is al gecreëerd dus je kan er bijna niet meer omheen. Het is waar. Wat is dan waar? Heeft een jong persoon echt te weinig ervaring of is dat echt alleen op basis van de tijd die hij doormaakt op deze aarde. Ik kan me het onbegrip goed begrijpen.

Pythagoras, een paar wetenschappers en Eratosthenes, waren er van overtuigd dat de aarde rond was. Als de basis overtuiging was dat de aarde plat was betekent dat ook dat er nog geen tijd was en geen jaartelling. Hoe kan het dan dat wij toch het altijd hebben over 300 voor christus en 300 na christus. Wie zegt ons dat tijd hetzelfde concept was als nu? Waarschijnlijk is met terugwerkende kracht er een tijdsindeling gekomen wat wij gebruiken als concept. Net zoals bij dieren, menselijk gedrag toeschrijven.

Tijd is voor mij de belangrijkste bepaler van het concept zoals mensen zouden moeten zijn in hun gedrag en uitingen. Tevens levert dit ook de meeste beperkingen op in het creëren van vrijheid. Niet zozeer de tijd en de ideeën, maar eerder de tijd waarin de ideeën worden gecreëerd laten zien dat tijd een sterke bepalende factor is.

Als tijd zou wegvallen. Wat dan?  
Chris

 

Terug naar het referenties overzicht.