ReferentiesErvaring van Edward Mahieu:

Bij het zien van de Holland triathlon in 2005 besluit ik om in 2006 mee te doen. Mijn eerste hele. Op dat moment besef ik werkelijk niet wat er allemaal op me af gaat komen. Een ding weet ik wel. Ik wil het zo goed mogelijk aanpakken. Een hele triathlon lijkt me niet leuk zonder een voorbereiding tot in de puntjes.
Via vriend Pieter kom ik aan het telefoonnummer van Chris Brands, ik weet dat Chris een coach op afstand is en bezeten van de Ironman-afstand. Ik weet ook dat hij een super goede fietser is. Ergens eind 2005 besluit ik hem op te bellen en mijn plan voor te leggen. Chris reageert enthousiast, een van zijn krachten volgens mij, en start zijn begeleiding.

Deze mondt uit in de voltooiing van de Holland triathlon in 2006. Dan heb ik al een nieuwe triathlonfiets waar ik een 4u41m mee rijd in Almere. Ik word steeds enthousiaster over de Ironman-afstand en schrijf me in voor Ironman Nice. De voorbereiding wordt tot in alle details goed verzorgd. Al lezende in diverse bladen kom ik te weten dat de houding op de fiets de belangrijkste aerodynamische winst zal opleveren.

Inmiddels heeft Chris zijn praktijk voor fietsmetingen gestart. Dus……….

Fietsmeting

Ergens in mei 2007 heb ik mijn eerste fietsmeting. Ik moet een hele ochtend inplannen om me te laten meten. Chris doet dit zeer enthousiast en professioneel en houdt met alle aspecten rekening, zoals beweging en de lengte van armen (boven- en onderarm), benen, voeten, en romp. De meting bestaat uit het filmen van mijn fietsbeweging met allerlei stickers op verschillende draaipunten van mijn lichaam zoals knie, heup en enkel en bal van de voet. Als ik me goed herinner zitten er ook stickers op mijn elleboog en schouder.
Na het filmen worden de hoeken gemeten en wordt de fiets opnieuw afgesteld. Voor mij geldt op dat moment dat mijn zadel 9 cm(!) omhoog moet en mijn stuur 2 cm (!) naar beneden. Dit is 11 cm verschil. Verder gaat mijn zadel naar voren en worden mijn schoenplaatjes verplaatst. Zulke grote aanpassingen had ik totaal niet verwacht.

In de praktijk

Direct na de meting ga ik fietsen. Ik ben zo benieuwd. Ik merk dat ik een enorm veel grotere traphoek heb. Het lijkt alsof ik in het onderste gedeelte al mijn power kwijt kan. Het voelt erg goed maar ook raar (trainen dus), omdat ik veel meer boven mijn stuur zit. Vooral mijn nekspieren krijgen het te zwaar te verduren. Omdat ik in de nieuwe houding veel meer boven het stuur kom te zitten, moet ik mijn hoofd omhoog houden om een beetje zicht houden op de weg en overig verkeer. Ik realiseer me dat ik deze nieuwe houding regelmatig zal moeten trainen. Dat betekent ook dat mijn andere fietsen zoveel mogelijk opnieuw moeten worden afgesteld.

Mijn eerste wedstrijdervaring met mijn nieuwe positie is de triathlon van Nieuwkoop een week na de meting. Daar ‘betaalt’ het zich nog niet uit, maar in Nice een maand later gaat het super goed. Ik realiseer een 27ste fietstijd en doe over de 180 km 5u14m. Best goed in Nice waar het warm is en 2000 hoogte meters overbrugd moeten worden.

Voor dat ik naar Nice afreis, verdiep ik me nog in de aerohouding tijdens klimmen en dalen en of een fiets in triathlonpositie wel handig is. Gelukkig vind ik ergens een artikel volgens mij op Slowtwitch wat hier iets over schrijft: ‘zit zo lang mogelijk aero tijdens een beklimming en probeer zoveel mogelijk de trapfrequentie goed te houden’. Dit sterkt me.

Inmiddels ben ik een aantal wedstrijden verder en heb ik me ook voor Hawaiï gekwalificeerd en daar inmiddels deelgenomen. De door Chris gemeten ideale fietspositie heeft daar zeker aan bijgedragen. Bij alle Ironman en Ironman 70.3 wedstrijden waar ik deelnam (behalve Hawaiï) heb ik een fietstijd bij de beste 30 gerealiseerd.

Nazorg en hoe verder

Chris bewaart al zijn meetgegevens. Zo kon hij mij anderhalf jaar later adviseren om iets langere cranks aan te schaffen (1775 mm in plaats van 1750 mm). Dat heb ik inmiddels gedaan. Er zijn nu een aantal onderdelen aan mijn fiets vervangen zoals zadel, fietsblokjes, pedalen en stuur. Een nameting voor mijn fietsen zou erg op zijn plaats zijn dus daar ga ik nu snel een afspraak voor maken. Fietspositie is echt heel belangrijk.