ReferentiesErvaring van Eva Janssen:

Lekker op de fiets

Ik had een prachtige fiets, een echte ‘Klein’, en daar fietste ik ook prima op. Tenminste, dat vond ik zelf. Nou fietste ik pas een paar jaar. Ik was nog niet zoveel gewend, dus ik vond alles geweldig. Nu zou ik zeggen: ik wist niet beter.

Chris had het al eens tegen me gezegd: ‘volgens mij zit je wat te hoog’. Maar ik, een tikkie eigenwijs, vond het wel lekker en wilde ook niet midden in m’n wedstrijdseizoen dingen veranderen, en hield het even zo. ‘Ik kom wel zo’n fietsmeting doen, dan weten we het zeker’. Die belofte hield ik, en zo fietste ik op een winterse maandagochtend in januari naar Amerongen voor een fietsmeting.

Meten
Het begon met een lichamelijk onderzoek, waarin alles werd opgemeten, en gekeken werd of er zaken waren waar rekening mee gehouden moest worden, zoals een eventueel beenlengteverschil. Daarna beplakte Chris me met viltjes op alle ‘draaiende onderdelen’, zoals je enkel, knie en heup.

Fietsen
Toen op de fiets op de rollerbank voor de camera, terwijl Chris alles opnam en kon zien op de laptop. Eerst moest ik rechtop fietsen, met de handjes op het stuur. Een stuk op een lage, en daarna een stuk op hogere frequentie. Daarna liggend op m’n ligstuur, ook op de twee trapfrequenties. Op de laptop analyseerde Chris de beelden met allerlei bewegingshoeken.
Daar snapte ik niet zoveel van, maar ik begreep wel dat er vanalles niet goed was…

Advies
Toen kregen we het hoor! Er volgde een mooie uitdraai met daarop alle maten en ideale afstellingen, die Chris toelichtte:
Mijn zadel moest een stukkie omlaag. Ik balen, had-ie toch gelijk! En een beetje naar voren.
Mijn stuur moest een stukje naar beneden. Dat leek me wel goed, want dan kon ik wat dieper zitten.
En om dat mogelijk te maken, was het ook handiger een wat kortere stuurpen te nemen, zodat ik wat dichtbij m’n stuur zit.
Het stuur mocht wel wat smaller (zo breed ben je niet!)
Het was ook beter om kortere crancks te nemen (70 ipv 72.5)

En tot slot moesten mijn schoenplaatjes ook nog anders afgesteld worden.
Dit horende leek het een wonder dat ik überhaupt nog vooruit was gekomen op deze fiets!

Afstelling
Afijn, de zaken die we konden veranderen (want stuur, stuurpen en crancks gaat niet 1-2-3), werden anders afgesteld, en ik mocht terug op de fiets. De beelden lieten zien dat ik een stuk beter op m’n fiets zat, maar dus nog niet ideaal. Op de terugweg voelde het wel heel anders, dat was echt even wennen!

Nieuwe fiets
Toen ik een nieuwe fiets op het oog had, een prachtige Isaac van carbon, mailde ik de geometriegegevens en maten naar Chris, om te checken of ik met dat frame mijn ideale positie kon creëren. Gelukkig was dat zo! De fiets werd besteld en ik zorgde ervoor dat alle onderdelen de afmetingen hadden uit het advies. Wauw, wat een verschil!

Ik fiets zoveel lekkerder en gemakkelijker op die fiets! Vooral die kortere cranks lijken veel verschil te maken. Ik haal daarbij veel makkelijker een goede frequentie. Maar ook het smallere stuur (wendbaarder in stayerwedstrijden), en de diepere zit (voordeliger in niet-stayerwedstrijden of in een achtervolging) zijn heel prettig. En ik was er ook binnen no time aan gewend.
Ik train meestal op mijn oude fiets… ik kan niet wachten tot m’n wedstrijdfiets weer uit het vet mag!

Aan iedereen het advies: doe vooral VOORDAT je een nieuwe fiets aanschaft een fietsmeting.
Je kunt veel dingen afstellen, maar niet ieder frame is geschikt voor jouw ideale afstellingen!