ReferentiesErvaring van Ingrid Janssen:

Na jaren in “intervalsporten” actief te zijn geweest besloot ik in 2011 de overstap/combi te gaan maken naar duursport.

Het wielrennen sprak mij hierbij erg aan en wilde, een paar keer per maand, recreatieve tochten van 100-150 km gaan rijden.
Omdat goed materiaal erg belangrijk is ben ik naar een wielrenspeciaalzaak gegaan en een “instapmodel” wielrenfiets gekocht. Deze werd statisch aangemeten en afgesteld voor een goede positie.

Conditioneel ging het allemaal redelijk goed maar lichamelijk begon mijn li-knie al snel te protesteren, na zo’n 20-25 begon deze pijnlijk te worden. Vreemd want ik had geen blessures en had eerder deze klachten niet gehad. Reden voor mij om mijn zitpositie door Chris te laten beoordelen.

Aan de hand van een uitgebreide analyse waaronder een biomechanisch onderzoek en natuurlijk de dynamische fietspositiemeting werd de voor mij beste zitpositie bepaald. Hierbij werd er ook gekeken naar (eerdere) blessures en mijn doelstellingen. Bij de dynamische fietspositiemeting bekeek Chris hoe ik beweeg op mijn fiets, m.b.h. markers op bepaalde gewrichten kon hij in de software precies de hoeken uitmeten van o.a. mijn enkel, knie en heup.

Het zadel bleek te laag te staan en uit de dynamische fietspositiemeting kwam duidelijk naar voren dat ik een “hoge voetvoering” had waardoor het zadel relatief nog lager stond. In de wielrenspeciaalzaak hadden ze statisch gekeken en daarbij was mijn enkel veel lager dan dat deze tijdens het wielrennen was, dit scheelde zeker enkele centimeters. De zadelhoogte is aangepast en mijn knieklachten zijn niet meer teruggekomen.

Mijn doelstelling is bereikt, de voorgenomen tochten van 100-150km heb inmiddels ik pijnvrij kunnen fietsen.
Chris werkt niet met “standaard” afstellingen van de fiets maar kijkt naar de meest optimale zitpositie voor jou op jouw fiets met jouw doelstellingen, oftewel “maatwerk”.

www.podotherapiejanssen.nl